13. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı Düzenlendi

13. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı bu yıl çevrim içi olarak, yerli ve milli konferans uygulaması ile yapıldı.

Programın açılışına, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Atalay katıldı.

Programın açılışında konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu sözlerine 3 Aralık Dünya Engelliler Günü hakkında konuşarak başladı. Yapmış oldukları düzenlemelerle engelli vatandaşlara hizmetlere erişim konusunda kolaylıklar getirdiklerini dile getiren Karagözoğlu, “Yaptığımız düzenleme ile engelliler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile gazilerimizin elektronik haberleşme hizmetlerinden %25 oranında ek indirim ile faydalanabilmelerini sağladık. İşitme ve konuşma engelli abonelerin elektronik haberleşme hizmetleri ile ilgili işlemlerini gerçekleştirmeleri amacıyla, işaret dili bilen bir tercüman aracılığı ile çağrı merkezlerinden faydalanması ve yazılı olarak da çağrı merkezi hizmeti sunulması imkânı getirdik. Çağrı merkezi aramalarında öncelikli hizmet alabilmelerini sağladık. İşletmecilere, erişilebilirlik özelliği taşıyan bayilere ilişkin konumları, iletişim bilgileri ve hangi erişilebilirlik özelliklerini taşıdıklarına ilişkin bilgilerin de internet sitelerinde yayımlaması zorunluluğu da getirdik. Ayrıca, işletmecilerin internet sitelerinin uluslararası standartlarda erişilebilir olması zorunluluğunu getirdik. Akıllı telefon uygulamalarında da engellilerin ihtiyaçlarının özellikle dikkate alınmasının sağlanması ve engelli tasarımcılar tarafından geliştirilen, kullanılan yazılım ve tasarımların öncelikli olarak değerlendirilmesi konusunda operatörlere yükümlülük getirdik. Sayısal toplum olma yolunda attığımız her adımda engelli kardeşlerimizin de yanımızda olmaları için çalışmalarımıza işletmecilerimizin ve ilgili paydaşlarımızın da desteği ile hız kesmeden devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Karagözoğlu: Sayısal Dönüşümün Yapı Taşı Veridir

Gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı faydalara dikkat çeken Karagözoğlu, “Bu gün sayısal dönüşümün yapı taşını “veri” oluşturuyor. Günümüzde sanal ortamda günlük olarak işlenen veri miktarı artık exabyte ile ölçülüyor. Bu birim, alışkın olduğumuz gigabyte’ın bir milyar katı. Sayısal dönüşüm sadece ekonomiye ilişkin sektörleri dönüştürmekle kalmıyor. Endüstride yaşanan gelişmeler toplum yapılarını da değiştiriyor. Artık siber alan ve fiziksel alanın yüksek seviyede entegre olduğu “süper akıllı toplum” olan Toplum 5.0’ın getirdiği değişimleri konuşuyor durumdayız.  Her şeyin internete bağlanabilir olması, akıllı hale gelmesi ve hayatımızı kolaylaştırması sayısal dönüşümü de hızlandırıyor. Kamu hizmetlerinde de sayısal dönüşümün etkilerini giderek artan şekilde görüyoruz” dedi.

Ülkemiz altyapısının giderek güçlendiğini ifade eden Karagözoğlu, “Sayısal dönüşüm, elbette güçlü altyapıların varlığına ve bu altyapılar üzerinden verilen hizmetlerin vatandaşlar tarafından erişilebilir olmasına bağlıdır. Ülkemiz güçlü haberleşme altyapısı ile sayısal dönüşümde çok önemli mesafe kat etti. Bugün itibarıyla fiber altyapı uzunluğu 413 bin Km ‘yi aşarken toplam genişbant internet abone sayımız ise yaklaşık 81 milyon olmuştur. Genişbant internet abonelerinin 65 milyonu mobil, 16 milyonu ise sabit genişbant hizmeti alırken, geçen 3 aylık dönemde oluşan yaklaşık 9 milyon Tbyte toplam trafiğin 7,1 milyonu sabit, 1,8 milyonu ise mobil aboneler tarafından kullanılmış ve bir yıl öncesine göre de %50’den fazla artış göstermiştir. Mobil abone sayımız 83 milyona yaklaşırken bu hizmetlerin ve altyapıların belirli bir kalitenin üzerinde ülke genelinde sunulması için yetkilendirme şartlarına eklenen hükümlerin de etkisi ile 4.5G hizmeti hızla yaygınlaşmış ve abonelerin %92’si 4.5G abonesi olmuşlardır” bilgisini de paylaştı.

Başkan Karagözoğlu: Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Riskleri ile USOM’la Mücadele Ediyoruz

Bu başarıların elde edilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan “Milli Teknoloji Hamlesi”nin büyük etkisinin olduğunu söyleyen Karagözoğlu, bunun en güzel örneğinin 5G ile ilgili alanlarda olduğunu ifade etti. Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken, riskleri de beraberinde getirdiğini hatırlatan Karagözoğlu bu risklerle, USOM sayesinde mücadele ettiklerine dikkat çekti. Karagözoğlu, “USOM’da gerçekleştirilen çalışmalarımızı hızlandırılarak ve daha da fazla kaynak ayırarak somut önlemlerin devreye alınmasına devam ediyoruz. Sürdürülen çalışmalar ile ülkemizdeki kritik kurum ve kuruluşların tehditler ve zafiyetlere karşı uyarılması ve ilgililerce gerekli önlemlerin alınmasını amaçlıyoruz. Siber güvenliğimizi büyük bir ekiple sağlıyoruz. Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME’ler), kurumların ve kritik altyapı sektörlerinin korunmasına yönelik olarak USOM’un koordinasyonunda 7/24 görevlerinin başında yer alıyor. Teknik seviyede; USOM, Sektörel SOME’ler ve Kurumsal SOME’ler olarak şekillenen siber güvenlik yapılanmamızda, SOME İletişim Platformu’na kayıtlı 4000’den fazla siber güvenlik uzmanı, ülkemizin siber sahasını koruyor” dedi.

Başkan Karagözoğlu “1 Milyon Yazılımcı” projesinden de bahsetti. Bu projeyle yetişmiş insan kaynağı açığının kapanacağına dikkat çeken Karagözoğlu, tamamen yerli ve milli üretim yapılabilmesi adına çalıştıkları vurgusuyla konuşmasını noktaladı.