5G ve Uygulamaları BTK’da Konuşuldu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde, Havelsan tarafından, Teknoloji Sohbetlerinin dördüncüsü düzenlendi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu programın açılışında 5G’nin önemini anlatan bir konuşma yaptı.

2023 yılına kadar tamamen yerli ve milli teknoloji ürünlerini üreten bir ülke olma hedefini hatırlatan Karagözoğlu, tüm dünya ile aynı anda 5G’ye geçileceğini de vurguladı. 5G’nin yalnızca mobil iletişimi etkilemediğini belirten Karagözoğlu, “Sağlıktan otomotive, eğlenceden hizmet sektörüne kadar aklınıza gelebilecek bütün alanlarda hayatımıza nüfuz edecek bir teknoloji olacak. Otonom araçlar, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zekâ uygulamaları 5G ve ötesiyle yeni bir boyut kazanacak. Her yerde, yüksek hızda ve kapasitede en az kesinti ve gecikme ile her şey birbirine bağlanacak” dedi.

5G ile birlikte bilhassa Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarının artacağına dikkat çeken Karagözoğlu, gelecekte yaşanması beklenenlerle ilgili şu verileri paylaştı: “2025 yılı itibarıyla dünyada 100 milyar farklı bağlantının olacağı ve bu bağlantıların sadece yüzde 10'unun insanlar arasında olacağı öngörülüyor. Yine 2020 sonrası dünyada km2’de dolaşacak ortalama verinin 4 yılda bir 16 kat artacağı; bu talebi karşılamak üzere önceki nesle göre 25 kat fazla frekansa ve 2000 kat fazla baz istasyonuna gereksinim duyulacağı tahmin ediliyor.

Bu kapsamda 2023 yılı sonunda, 5G şebekesi abone sayısının yaklaşık 1 milyara ulaşacağı ve küresel mobil veri trafiğinin ise ayda 100 eksabayt üzerine çıkması bekleniyor. Diğer yandan 2025’te ABD’de tüm aboneliklerin yüzde 49’unun 5G’li olması; Avrupa’da ise 245 milyon 5G bağlantısının gerçekleştirilmesi öngörülüyor.”

Bu yolda kurum olarak kendilerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirdiklerini ifade eden Karagözoğlu, “5G’ye önceki haberleşme teknolojisi nesillerinden farklı olarak bir gecede değil de mevcut sistemlere eklemlenerek sunulmaya başlanan çeşitli teknolojilerle geçilecek. Bu da bize hem teknolojinin yönetimi anlamında kimi zorluklar getirirken bir yandan da teknoloji üretimi ve hazırlık anlamında öncelikli alanlarda hamle yapma imkânı sağlıyor” şeklinde konuştu.