Bakan Yardımcısı Sayan’dan Girişimci Gençlere Müjde!

Online ortamda düzenlenen ve 3. çeyrek değerlendirmesinin yapıldığı etkinliğe, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı. Girişimcilik ve inovasyonun öneminden bahseden Sayan, Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalara değindi.

Bakanlık olarak elektronik haberleşme ve siber güvenlik alanlarında yerli ve milli üretimi destekleyici politikalar sürdürdüklerinin altını çizen Sayan, “Elektronik haberleşme sektörüne yönelik hem mevcut ihtiyaçların hem de 5G ve ötesi teknolojilere yönelik ihtiyaçların yerli ve milli imkânlar ile karşılanmasına ilişkin önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Bu konuda yerli ve milli üretime çok önem verdiklerini yineleyen Sayan, “4.5G yetkilendirmesi ile işletmecilere, donanım ve yazılım gibi yüksek katma değerli yatırımlarının %45’e varan oranlardaki kısmının yerli malı belgeli ürünlerden karşılanması ve benzer şekilde en az %10’luk kısmının KOBİ’lerin ülkemizde üretmiş olduğu ürünlerden karşılamasına ilişkin yükümlülükler getirdik. Belirlediğimiz frekans bandlarında yerli malı belgesi olmayan ürünlere frekans tahsisi yapmıyoruz. Böylece, dolaylı olarak yerli üreticilerimizi desteklemek amacıyla pazar oluşturuyoruz. Bunun sonucunda birçok üreticimiz tarafından yerli ürünler geliştirildi, geliştirilmeye devam ediyor. Örneğin haberleşme şebekelerinde kullanılan baz istasyonları, faturalama sistemleri, radyolinkler, güvenlik yazılımları gibi yazılımlar dünya standartlarında ülkemizdeki üreticiler tarafından geliştiriliyor ve şebekelerimizde kullanılıyor. Elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli bir üretim ekosisteminin geliştirilmesine yönelik yürütmüş olduğumuz çalışmalar neticesinde, 4.5G yetkilendirmesi çerçevesinde ilk yıl itibarı ile %0,98 olan şebekelerimizde yerlilik oranı 2019 sonunda %23’ü geçti. 2020 yılı sonunda daha yüksek rakamları göreceğimizi şimdiden söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak girişimciliğin önünü açabilmek için yaptıkları çalışmalara dikkat çeken Sayan, gençlere bir de müjde verdi. Sayan bu müjdeyi “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bir Ar-Ge fonu var. Bunun için devam eden bir çalışma vardı ve nihayet bunu kullanıma açıyoruz. Ar-Ge, girişimcilik gibi birçok projenin yer aldığı bir şeyden bahsediyoruz. Ben en kısa zamanda kullanıma açacağımızı genç arkadaşlarıma müjdelemek istiyorum. Sadece diploma almakla bazı şeylerin başarılamayacağının farkındayız. Bu yüzden gençlerimizin dijital becerilerinin de geliştirilmesi gerekiyor. Bunun için çalışmalarımızı yürütüyoruz” sözleriyle aktardı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Girişimcilik Ruhu Yüksek Yeteneklerin Keşfedilebilmesi Önemli

Ülkemizde inovatif düşünebilen, girişimcilik ruhu yüksek yeteneklerin keşfedilebilmesinin önemli olduğunu söyleyen Sayan, “Bu nitelikli güçten yararlanılabilmesi için vatandaşlarımızın ve özellikle de çocuk ve gençlerimizin dijital becerileri öğrenme konusundaki yetkinliğini mevcut durumdan daha yukarılara taşımamız gerekiyor. Bu konuda ülkece önemli bir yol kat ettik. 2023 eğitim vizyonu ile daha farklı pencerelerden bakabilen, üretken bir toplum inşası için gerekli adımlar hızla atılırken bizler de Bakanlık ve BTK olarak eğitim platformu BTK Akademi aracılığıyla; çocuklarımız, yarınlarımız için ücretsiz robotik kodlama, Python, mobil uygulama geliştirme gibi eğitimler vererek; dijital oyun geliştirme yarışmaları düzenleyerek daha inovatif düşünen, problem çözmek kadar soru üretmenin de önemini kavrayan, sorgulayan çocuklar yetiştirilmesine katkıda bulunmaktayız. Ancak bu sayede gelişmiş bilgi ve iletişim teknolojileri araçlarını ve faaliyetlerini benimseyen, analitik ve beraberinde dijital düşünebilen, girişimci gençleri topluma kazandırarak ülkemizin bu alanda dünyaya yön veren ülkelerden biri konumuna gelmesini sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Sayan, Ulaştırma Bakanlığı desteğinde, BTK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın birlikte hareket ederek hayata geçirdiği “1 Milyon İstihdam” Projesinin öneminden de bahsetti.

Bakan Yardımcısı Sayan: eSIM Teknolojisi Yerli ve Milli İmkânlar ile Geliştirildi

Bakan Yardımcısı Sayan’ın gündeminde eSIM teknolojisi de vardı. Sayan, “eSIM teknolojisinin kullanımı ile cihaza fiziksel bir müdahale olmaksızın işletmeci profilini değiştirmek mümkün hale geliyor. Böylelikle cihaza fiziksel müdahale yerine uzaktan erişim ile işletmeci profilini yükleme, güncelleme veya silme işlemleri mümkün hale geliyor. ESIM teknolojisinin yerli ve milli imkânlar ile kullanılması ve bu teknolojiye geçişte konunun muhataplarının gerekli hazırlıkları yapabilmesini teminen gerekli kararlar alındı. eSIM teknolojisi, yerli ve milli imkânlar ile geliştirilmiş durumda. Önümüzdeki dönemlerde eSIM teknolojisinin ülkemizde başlamasıyla birlikte, hem tüketiciler hem de geliştiriciler için katma değer yaratan uygulamalar da göreceğiz” diye konuştu.

Kendi teknolojimizi üretirken bu teknolojiler ile kullanıcılara sunulan yerli ve milli hizmetleri ve içerikleri de geliştirmek zorunda olduğumuzu dile getiren Sayan, “Küresel internet aktörlerinin sunmuş oldukları servislerin yerli alternatifleri var ancak bu alternatifleri çeşitlendirmek ve vatandaşlarımız tarafından tercih edilir hale getirmek için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Küresel internet aktörlerinin de hiçbir sorumluluğun altına girmeden herhangi bir yetkilendirmeye tabi olmadan yerli alternatiflerine haksız rekabet oluşturan faaliyetlerinin düzenlenmesi gerektiğini biliyor ve bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Biz de Bakanlık olarak yerli hizmetlerin geliştirilmesi için çalışmalar yaparken diğer taraftan da küresel internet aktörlerinin Türkiye’deki kullanıcılarının verilerini Türkiye’de tutmalarını sağlayacak gerekli adımları atmış bulunuyoruz. Almanya örneğinde olduğu gibi ülkemizde de temsilci bulundurmaları istenmiş, temsilci bulundurdukları ülkelerdeki vatandaşların kişilik haklarına yapılan saldırılara karşı nasıl koruma önlemleri alıyorlarsa, 48 saat içinde vatandaş başvurularına geri dönüş yapmaları ile Türk vatandaşlarının da aynı koruma altına alınmaları hedeflenmiştir” sözleriyle konuşmasını noktaladı.