Bakan Yardımcısı Sayan: Hedefimiz Dünyanın İlk 10 Ekonomisi İçinde Yer Almak

Ericsson Türkiye Araştırma Laboratuvarı Etkinliği pandemi koşulları nedeniyle online olarak düzenlendi.

Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve Ericsson yöneticileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Türkiye'nin Ericsson Araştırma Laboratuvarı alanındaki faaliyetlerini değerlendiren Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, programın sağlayacağı katkılardan bahsetti. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 2018 yılından bu yana faaliyet gösteren Ericsson Araştırma Laboratuvarı’nın büyük başarılar ortaya koyduğuna dikkat çeken Sayan, “Bu süreçte çok önemli başarılara imza attık. İkinci yılımızda sık sık aldığımız patent başvuruları bizi çok memnun ediyor” dedi.

Ayrıca 6. Nesil Ağlar ve Güvenlik kodları çalışma ekibinde 15 Türk araştırmacının görev yapmasının kendileri için de gurur verici olduğunu belirten Sayan, “Hedefimiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmaktır. “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonu ile teknoloji ile gerekli yapısal dönüşümü gerçekleştirmek için politikalar uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

“Milli Teknoloji Hamlesi”nin önemli bileşenlerinden birinin de Türkiye'yi bilim adamları ve araştırmacılar için cazibe merkezi haline getirme olduğunu ifade eden Sayan, “Kuşkusuz son 15 yılda Hükümetlerimizin politikaları, özellikle Cumhurbaşkanımızın desteği, Ar-Ge faaliyetlerinin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Toplam araştırma ve geliştirme harcamaları 2002'de 1,8 milyar TL'den 2019'da yaklaşık 46 milyar TL'ye yükseldi. Tam zamanlı Ar-Ge personeli sayısı 2002 yılında 29.000 iken 2019 yılında 183.000 kişiye ulaşmıştır. Tam zamanlı Ar-Ge personeli sayısındaki artış bir önceki yıla göre %6,2'dir. 2002 yılında özel sektörün Ar-Ge harcamaları 2002'de yüzde 28 iken 2019'da %62,9'a ulaştı. Dünyanın önde gelen firmalarının Ar-Ge yeteneklerini ülkemize çekerek yenilikçi fikirlerini hayata geçirirken teknik bilgilerini de hayata geçirmelerini bekliyoruz. Bu nedenle Ericsson Araştırma Laboratuvarı bu bağlamda iyi bir örnektir” bilgisini paylaştı.

Sayan, 5G mobil iletişim teknolojisine önce geçen ülkelerden olabilmek için de yoğun bir şekilde çalıştıklarına dikkat çekti.

Başkan Karagözoğlu: 5G ile Verimlilik Artacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da Ericsson’un, teknolojiler geliştiren ve dünyanın gelecekteki gelişimine katkıda bulunan on bir ülkede faaliyet gösteren güçlü bir şirket olduğunu hatırlattı.

Üretim alanında 5G kullanıldığında, daha akıllı, daha hızlı cihazlar kullanılacağını ve verimliliğin artacağını söyleyen Karagözoğlu büyük veri ile alakalı hedefleri hakkında da “Türkiye olarak büyük veri uygulamalarında iki önemli hedefimiz var; Ülkemizde üretilen verilerin ülkemizde işlenmesini sağlamak ve ülkemizi bölgesel bir veri merkezi haline getirmek için cazip koşullar yaratmak” şeklinde konuştu.

Karagözoğlu, Ericsson'un girişimlerini destekleyebilecekleri birçok alan olduğunu ve Ericsson'u pek çok alanda desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.