Bakan Yardımcısı Sayan: Teknolojiyi Talep Eden Değil Arz Eden Bir Konuma Gelmeliyiz

Türkiye Bilişim Derneği tarafından BTK ev sahipliğinde düzenlenen 36. Uluslararası Bilişim Kurultayı kapanış toplantısına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan katıldı.

Bu yıl "Güvenli Dijital Gelecek: Yapay Zekâ" temasıyla düzenlenen programda iki gün boyunca alanında uzman isimler konuştu, çok sayıda sektör temsilcisi ağırlandı. Sektördeki başarılarından dolayı TBD’yi tebrik eden Bakan Yardımcısı Sayan, “Ülke olarak elde ettiğimiz başarılar hepimizin” dedi.

Teknolojideki gelişmeleri "Patlama" olarak nitelendiren Sayan, “Bilgi ve iletişim teknolojileri, dünyayı adeta küçük bir köy haline getirdi. Bilgi teknolojilerinin altın çağını yaşadığı günümüzde, ülkemiz için çok önemli kazanımlar elde ediyoruz. Ancak elde ettiğimiz bu kazanımlar bizim için asla yeterli değil. Bu kazanımları bir ileri adıma taşımak için, yaptığımız işlerin kalitesini ölçmemize yarayan Milli Teknoloji Hamlesi gibi bir mihenk taşımız var çok şükür. Nihai amacımız; yenilikçilik, araştırma, geliştirme ve girişimcilik gibi olguları öne çıkarmak. Bilgi ve iletişim teknolojilerini sadece yakından takip ederek değil bununla birlikte nitelikli insan kaynağının artırılması, yerli ve milli ürünlerin artması, ürünleşme sürecinin hızlanmasını etkin kullanarak teknolojiyi talep eden değil arz eden bir konuma gelmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bakanlık olarak, yerli ve milli teknolojileri geliştirmekte özel sektörün dinamizmini kullandıklarını dile getiren Sayan, 5G teknolojisinin öneminden bahsetti. Sayan, “Ülkelerin teknolojide en fazla önem verdikleri konuların başında artık 5G Teknolojisi geliyor. Çünkü 5G; başta IoT mimarileri olmak üzere veri akışını ve işlenmesini, makineler arası iletişimi kökten değiştirecek. 4G’ye kıyasla bin kat daha hızlı olması beklenen 5G ile ekonomi uçtan uca dijital hale gelecek. 5G ile birlikte yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri, farklı kullanım durumları ve farklı gereksinimlere sahip iş modellerine hitap ederek, tam olarak hareketli (mobile) ve bağlantılı (connected) bir topluma dönüşmeyi sağlayacak. 5G teknolojileri; üretkenliği, sürdürülebilirliği, verimliliği ve genel refah düzeyini arttırarak, sosyo-ekonomik dönüşümleri güçlendirmede önemli bir rol oynayacak. Dünya ülkeleri 5G üzerine çalışmalar yaparken, 2023 hedeflerine koşar adımlarla giden bu aziz milletin beklemesi mümkün mü?” diye seslendi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Yerli ve Milli Üretimde Başarıya Ulaşmak İçin Yeniliklerin Peşindeyiz

Ülkemizde yerli ve milli bilgi teknolojilerinde başarıya ulaşmak için tüm sektörlerde yeniliklerin takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Sayan, “Biz Bakanlık olarak,  teknolojimiz, ekosistemimiz ve yerli yazılıma yaptığımız desteklerle 2023 vizyonunu ortaya koymaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda yapay zekâ küresel pazarında ülkemizin daha fazla yer alması için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Türkiye'nin dünyanın önemli ekonomilerinden biri” şeklinde konuştu.

Tüm bunların yanında siber güvenliğin sağlanmasının öneminin de altını çizen Sayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: Ülkemize yönelik siber saldırılar, çoğunlukla elektronik haberleşme altyapısını ve kamu kurumları başta olmak üzere bankacılık, enerji, sağlık gibi kritik sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşları hedef alıyor. Söz konusu saldırıların yüzde 99’undan fazlasını Dağıtık Servis Dışı Bırakma (DDoS) ve Oltalama (Phishing) saldırıları oluşturuyor. Son günlerde özellikle bankacılık sektörüne çok yoğun DDoS atakları yapıldı. Diğer yandan, 2019 yılı başından bu yana ülkemizde sadece bankacılık sektörüne yönelik 3903 adet DDoS saldırısı gerçekleşti ve bu saldırıların tamamı, herhangi bir etki oluşturmadan, vatandaşlarımıza ve hizmet sürekliliğine bir etkisi olmadan internet altyapısında engellenerek bertaraf edildi. Bir başka deyişle bankacılık sektörümüze her gün yaklaşık 15 adet DDoS saldırısı yapılıyor ve internet servis sağlayıcılarımız bu saldırıları USOM koordinasyonunda engelliyor. Ulusal siber güvenliğin sağlanmasındaki en önemli kaynaklardan birinin yetişmiş insan gücü olduğunun bilincindeyiz. Buradan hareketle, süratle gerekli adımları atarak nitelikli uzmanlar yetiştirmek ve ülkemizdeki siber güvenlik uzmanı açığını kapatmak öncelikli hedeflerimiz arasında.”

Sayan konuşmasında,  BTK tarafından hayata geçirilen Güvenli İnternet Hizmeti hakkında da bilgi verdi. Sayan, “Akademi üzerinden verdiğimiz eğitim ile gençlerimizi geleceğin en önemli iş kolu olan bilişim sektörüne hazırlarken, ülkemizde siber güvenlik anlamında yetişmiş gençlerimizi de mezuniyet şartı aramaksızın USOM bünyesinde düzenlediğimiz SİBER YILDIZ yarışması ile ekibimizi daha da güçlendiriyoruz” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği Ağaç Bayramı’na herkesten destek isteyerek noktaladı.