Bakan Yardımcısı Sayan: Yerli ve Milli Teknolojilerimize Sahip Çıkalım


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde Turkcell sponsorluğunda iftar programı düzenlendi.

İftar programına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Turkcell Hukuk ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, çok sayıda misafir ve öğrenciler katıldı.

UAB Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan iftar yemeğinin ardından bir konuşma yaptı. Sayan, iletişim teknolojilerinde girişimciliğin çok önemli olduğuna değindi. BTK’nın yaptığı çalışmalara da değinen Sayan, kurumun 5G çalışmalarını başlatmasının öneminden bahsetti. Siber güvenliğin merkezinin de BTK olduğunu hatırlatan Sayan, USOM’un siber olaylara müdahale konusundaki başarısına işaret etti.

Gençlere tavsiyelerde bulunan Sayan, “Teknolojiyi üretmemek adeta başkalarının kanatları ile yükselmek gibidir. Kanat kırıldığı zaman yere düşmeniz çok kolay olur. Bakın bugün Amerika ve Çin ne üzerine savaşıyor. Amerika’nın Huawei’e olan bu tavrı elindeki Microsoft, Apple gibi güçlü firmalardan kaynaklanıyor. Peki, biz ne yapacağız? Kolumuzun kanadımızın kırılmaması için Yerli ve milli teknolojilerimize sahip çıkacağız. Kendi üretimlerimizi artırarak bunları ön plana çıkarmaya çalışacağız. Burada hem siz gençlerimize hem de operatörlerimize büyük görev düşüyor. Türkiye’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için bu gerekli” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Ulak Sayesinde Haberleşme Alanında Kimseye Muhtaç Değiliz

ULAK baz istasyonunun tamamen yerli ve milli imkanlarla üretildiğini bir kez daha hatırlatan Sayan, bunun haberleşme alanında başka hiç kimseye muhtaç olmadığımızın bir göstergesi olduğunu söyledi. 5G teknolojisi ile ilgili yapılan çalışmaların önemine de değinen Sayan, 5G Uçtan Uca teknolojilerinin hayatımızı kökten değiştireceğini dile getirdi ve Amerika’nın Huawei’ye karşı başlattığı teknolojik savaşın sebebini bu gelişmeler olarak gösterdi.

Ülkemiz kaynakları ile üretilen Dedi, Laff, Yaani gibi uygulamalara sahip çıkmamız gerektiğinin önemle altını çizen Sayan, “Ülkemiz verileri üzerinden başkalarının para kazanmasına müsaade edemeyiz. Bizim bir amacımız var ve onu gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında tamamen yerli ve milli ürün üreten bir ülke olma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Başkan Karagözoğlu: Dışa Bağımlılığın Azalması Yönünde Adımlarımızı Atıyoruz

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da dünyanın artık teknolojik değişimlere göre şekillendiğinden bahsetti. Bu alanda ilerlemek içini BTK’nın vizyonunu bilgi ve iletişim sektöründe ülkemizi, uluslararası ölçekte, etkili, rekabetçi ve yenilikçi bir konuma ulaştırmak olarak açıklayan Karagözoğlu, “Biz de kurum olarak ülkemizin geleceği, kalkınması, güçlü bir yapıyı pekiştirmesi açısından yerli ve milli üreticilerimizi destekleyerek dışa bağımlılığı azaltma yönünde adımlarımızı atıyoruz. Çünkü bizim geleceğe açılan kapımız kendi imkânlarımızla ürettiğimiz ürünlerdir. 21. yüzyılın nimetlerinden faydalanırken de en önemli şiarımız, kendi teknolojisini üreterek dünyaya yön veren bir ülke olmak” dedi.

Ülkemizde son 17 yıldır yapılan çalışmaların bu minvalde oldukça ümit verici olduğuna dikkat çeken Karagözoğlu, “Savunma sanayiinden telekomünikasyona, bilgi teknolojilerinden iletişime kadar pek çok alanda önemli çalışmalar yapıldı. Geniş bant internet abonesi sayısının 17 yılda; 3 binden 75 milyona yaklaşması, mobil telefon abone sayısının 23 milyondan 80 milyonun üzerine çıkması bu çalışmaların en somut göstergesi” diye konuştu.

Başkan Karagözoğlu: Başarının Tek Yolu Yılmadan Çalışmak

Turkcell’i de yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik eden Karagözoğlu, “Kurum olarak, her fırsatta gündeme getirilen “Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalıdır” prensibine uyumlu hareket eden, Türkiye’nin doğrudan milli güvenliğini ilgilendiren veri güvenliği meselesinde de en üst düzey hassasiyeti gösteren Turkcell’in çalışmaları takdire şayan. Bizler Kurum olarak bu başarılı operatörümüzün hem yakından takipçisi hem de destekçisiyiz. Şüphesiz ki başarılı olmanın tek yolu durmadan ve yılmadan çalışmak. Tabi biz bu yolda yalnız olmadığımızı biliyoruz. Sektörü denetleyen ve düzenleyen bir Kurum olarak BTK’nın yanında, Turkcell gibi başarılı operatörlerimizin, paydaşlarımızın ve bilhassa da sizin gibi genç, dinamik ve teknolojiyi yakından takip eden gençlerimizin var olduğunu biliyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.