Başkan Karagözoğlu: 5G ile İlgili Üzerimize Düşen Görevi Yapıyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Huawei 5G Etkinliğinde konuştu.

Huawei tarafından düzenlenen 5G Etkinliğinde 5G’nin önemi konuşuldu. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da 5G ile ilgili yenilikleri, fırsatları, gelişmeleri, yapılan çalışmaları ve başarı hikâyelerini paylaşmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Türkiye’nin 5G ve ötesine hazırlandığı bu dönemde elektronik haberleşmeden sorumlu düzenleyici kurum olarak kendilerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını dile getiren Karagözoğlu, çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Karagözoğlu, “3GPP tarafından 2017 yılı Aralık ayında 5G standartlarının uçtan uca olmayan (non- standalone) kısmı tamamlandı. 3GPP, 2018 yılı Haziran ayında da bağımsız (standalone) 5G Yeni Radyo spesifikasyonunu tamamladı. Bu durum mobil şebeke için uçtan uca yeni bir mimari sunmakta ve yeni iş modelleri geliştirmeyi kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte 2020 yılında Sürüm 16’nın yayınlanması hedefleniyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde ve 2023 vizyonu kapsamında Türkiye’de katma değeri yüksek yenilikçi çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Karagözoğlu, “Biz de Kurum olarak sektör paydaşları ile bir araya gelerek teknolojiyi mümkün olan en yüksek ölçüde yerli ve milli imkânlarla üreten ülkelerden biri olma yolunda kararlıyız. Bu birlikteliğe çok önem verdiğimizi bir kere daha yinelemekle birlikte ilerleyen süreçte de çalışmalarımıza tüm gayret ve inancımızla devam edeceğimizi memnuniyetle iletiyorum. Teknoloji geliştiricilerimize tarafsız ve ücretsiz bir test-deneme alanı sunmak üzere 5G Vadisi Açık Test Sahası’nı oluşturduk. ODTÜ, Hacettepe ve Bilkent yerleşkeleri arasındaki alanı Türkiye’nin öncelikli 5G test-deneme alanı olarak tanımladık. Şu an 5G Vadisi’nde ilk test-deneme çalışmaları başladı. 5G Vadisinde yılsonuna kadar kanal ölçümünden otonom araçlara pek çok farklı projenin testleri yapılacak” sözleriyle konuşmasını noktaladı.