Başkan Karagözoğlu: Yapay Zekâ Küresel Pazarında Yer Almak İçin Çalışmalarımıza Hız Kazandırıyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Kamu-BİB'23-BİMY'27 Bütünleşik Etkinliği kapsamında düzenlenen yapay zekâ konulu oturumda konuştu.

Bu teknolojilerin baş döndürücü bir hızla geliştiğini belirten Karagözoğlu, bilgi teknolojilerinin 21'inci yüzyılda hem şirketler hem de devletlerin varlık göstermelerinin en büyük anahtarı haline geldiğini bildirdi.

Karagözoğlu, "Gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinde dikkati çeken ve adından da sıkça bahsettiren alanlardan biri de şüphesiz yapay zekâ. Günümüzde üretilen ve işlenen verinin büyüklüğü devasa boyutlara ulaştı. Pek çok kurum ve kuruluş büyük veri alanına büyük yatırımlar yapıyor. Geleceğe yönelik stratejiler veri odaklı belirleniyor. Elde edilen veriler güçlü analizlerle birleşince anlamlı hale gelip katma değer yaratıyor. Büyük veri uygulamalarının verimli ve etkin şekilde gelişimi yapay zekâ teknolojisine bağlı. Yapay zekâ, büyük veriyle ilgili göremediğimiz ilişkiler kurmamızı sağlarken hedefe ilişkin kesin sonuçlar sunuyor, büyük verinin yapay zekâyla analiz edilmesiyle ihtiyaca yönelik çözümler ve hizmetler üretiliyor" dedi.

Finans, meteoroloji, savunma sanayisi başta olmak üzere askeri hizmetler, sağlık, sigorta şirketleri, bilgisayar oyunları, bankacılık ve müşteri tanıma sistemleri, havacılık, ulaşım gibi daha birçok konuda yapay zekâ çalışmalarından yararlanıldığına dikkati çeken Karagözoğlu, "Çok yakın zamanda insan aklının sınırlarını zorlayacak şekilde tıptan ulaşıma, çağrı merkezi hizmetlerinden haberleşme teknolojilerine kadar her alanda yapay zekâ teknolojisini kullanacağız. Biz de BTK olarak Türkiye'nin dönüşümüne katkı sağlamak ve 2023 hedeflerimize ulaşabilmek için teknolojimiz, ekosistemimiz ve yerli yazılıma yaptığımız desteklerle bunun vizyonunu ortaya koymaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda yapay zekâ küresel pazarında ülkemizin de yer alması için çalışmalarımıza hız kazandırıyoruz. Yaklaşık 766 milyon dolarlık yazılım ve bulut pazarı potansiyeline sahip bir ülke olarak büyüyen bir ekonomimiz var ama teknoloji ve yazılım alanında gidecek daha çok yolumuz bulunuyor. Bu bilinçle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.