BTK Yerli ve Milli Üretimi Arttırmak İçin Çalışmalara Hız Verdi

Yerli ve Milli Üretimin Geliştirilmesine Yönelik Kamu Destek ve Teşvikleri Etkinliği Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde yapıldı.

BTK, yerli ve milli üretimi desteklemek için bir adım daha attı ve “Yerli ve Milli Üretimin Geliştirilmesine Yönelik Kamu Destek ve Teşvikleri Etkinliği"ni düzenledi. Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, kurul üyeleri, daire başkanları ve çok sayıda kamu ve sektör temsilcisi katıldı.

Başkan Ömer Abdullah Karagözoğlu,"birçok platformda sektör açısından yerli ve milli üretimin çok önemli bir konu olduğunu anlatmakla yetinmeyip BTK’nın görev ve yetkileri çerçevesinde fiili olarak yerli ve milli üretimin geliştirilmesi adına çalışmalar yürüttüklerini" vurguladı. Karagözoğlu, "şebeke ve haberleşme hizmetlerinde kullandıkları donanım ve yazılım gibi yüksek teknoloji ihtiva eden yatırımlarının yerli malı belgeli ürünlerden oluşan %10’luk kısmını ise KOBİ niteliğindeki firmaların ülkemizde üretmiş olduğu ürünlerden karşılaması da bu yükümlülükler çerçevesinde istenmiştir. Söz konusu yerlilik şartları ile yerli üreticiler için iç piyasada pazar oluşturulması adına önemli bir adım atılmıştır. Böylece mobil şebeke yatırımları içerisindeki %45’e varan oranlardaki kısım yerli üreticiye ayrılmıştır” ifadelerini kullandı.

Yerli üretimin desteklenmesi açısından düzenlenen etkinliğin önemine dikkat çeken Karagözoğlu, "Yerli ve milli üretimde ilerleme kaydedilebilmesinin yolu, Ar-Ge faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesinden geçmektedir. Dünyadaki Ar-Ge harcamalarının %80’den fazlası Amerika, Avrupa ve Japonya’da yapılıyor. Ar-Ge süreçleri beraberinde üretimi ve inovasyonu getiriyor. Ülkemizde 2006-2016 yılları arasında Ar-Ge harcamaları hemen hemen 3 kat artış gösterirken, patent başvuru sayısı da 3 kattan fazla artmıştır." şeklinde konuştu.

Başkan Karagözoğlu, frekans tahsisi ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Kurulumuz tarafından bu yıl içerisinde alınan bir karar ile 7, 13 ve 80 GHz frekans bandında frekans tahsisleri yerli malı belgeli ürün kullanma şartına bağlanmıştır. Söz konusu bu karar ile halihazırda ithal edilen radyolink cihazlarının ülkemizde üretiminin sağlanmasına yönelik üretici firmalarımızın desteklenmesi amaçlanmıştır." 

Başkan Karagözoğlu: 5G ve Ötesi Teknolojilerin Yerli Üretime Katkılarını Değerlendiriyoruz

İlerleyen teknolojilerle yapılan işlemlerin çok değiştiğini dile getiren Karagözoğlu, “Bugün araçlarımız, insan müdahalesi olmadan belirli kazalarda acil çağrı merkezlerini arayabiliyor veya araçlarımızdaki bazı yazılım ve donanım ürünleri vasıtası ile aracımızın performansını gözlemleyebiliyoruz. Normal şartlarda haberdar olamayacağımız bazı hatalar, arızalar hakkında bilgi sahibi olabiliyor veya aracımızın kim tarafından nerelerde kullanılabileceğine kadar çok farklı şekillerde araçlarla iletişim sağlayabiliyoruz. Ancak siber güvenliğin bir parçası olarak, araç içi iletişiminin de güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini teminen söz konusu düzenleme ile ülkemizde kullanılmak üzere üretilen veya ithal edilen araçlarda bulunan haberleşme hizmetlerinin Kurumumuz tarafından yetkilendirilmiş işletmecilerden alınması gerekiyor.” dedi.

Başkan Karagözoğlu, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon konusundaki konumunu da şu sözlerle dile getirdi: “1980’li yılarda Türkiye’nin gerisinde olan Güney Kore, Ar-Ge ve inovasyona yönelik faaliyetlerinin meyvesini bugün ihracatının %30’unu yüksek teknoloji ürünlerinden sağlayarak topluyor. Türkiye’nin ileri teknolojili ürün ihracatının toplam ihracattaki payı %4 civarındadır. Bu nedenle, özellikle haberleşme, savunma gibi yüksek teknolojiye dayalı sektörlerde yerli ve milli imkanlarla üretim yapabilen ve kendi kendine yeten bir ülke durumuna gelebilmemiz çok önemli. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde kamu olsun özel sektör olsun tüm paydaşlara önemli görevler düşüyor.”

Karagözoğlu’nun gündeminde HTK tarafından yürütülen “Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi” de vardı. Başkan Karagözoğlu konuşmasını, “TÜBİTAK TEYDEB Başkanlığımız tarafından 1501 programı kapsamında desteklenmektedir. Bu tarz ürün odaklı ve alıcısı belli projelerin yaygınlaştırılmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Bunun için, TÜBİTAK, KOSGEB, üniversiteler, teknokentler, üreticiler ve ilgili kamu kurumları bir araya gelerek ürün bazlı ne tür projeler geliştirebiliriz konusuna kafa yormamız gerekiyor.  Ayrıca, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın savunma alanında yerlileşme konusunda muazzam bir tecrübesi bulunuyor. Bu tecrübenin sivil alana aktarılmasına yönelik ortak çalışmalar yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün burada gerçekleştireceğimiz etkinlik ile 5G ve ötesi teknolojilere giden yolda enerji, sağlık, ulaşım gibi dikey sektörlerin haberleşme sektörü ile olan bağı, sektörler arası etkileşimin nasıl iş fırsatlarına dönüştürülebileceği, yerli ve milli üretim anlamında neler yapılabileceği, yerli ve milli üretim bağlamında kamunun rolü, sağlamış olduğu destekler, teşvikler ve kamunun yürütmüş olduğu projeler ile kamu-özel sektör iş birliğinin artırılması konularında görüş alışverişinde bulunacağız” sözleriyle noktaladı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Haberleşme Sektöründe Yerli ve Milli Oranının Artmasını Önemsiyoruz

Programın kapanışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, konuşmasında yerli ve milli üretimin önemini vurguladı. Bakan Yardımcısı Sayan, “Günümüzde haberleşme sektörü hem ülkemizin güvenliği hem de diğer sektörlerin merkezinde yer alması nedeniyle çok kritik bir hale gelmiştir. Haberleşme sektörünün de içinde bulunduğu yüksek teknoloji alanında tasarım, geliştirme ve üretim yapabilme kabiliyeti, ülkelerin ekonomik kalkınmasında çok büyük bir öneme sahip. Biz, ülke olarak zengin yeraltı kaynaklarına sahip değiliz. Ancak, çok kabiliyetli, iyi eğitildiğinde muazzam işler çıkarma potansiyeli olan genç bir nüfusumuz var. İnsan gücü kaynağımızı doğru şekilde kullanarak, teknolojik anlamda sıçrama yapmamız gerekiyor. Bunu başarabilirsek, ülke olarak orta gelir kıskacından çıkıp bir üst seviyeye geçebileceğimize inanıyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bakanlık olarak, diğer sektörlerde olduğu gibi elektronik haberleşme sektöründe de yerli ve milli üretimin gelişmesine çok büyük önem verdiklerinin altını çizen Sayan, “Bildiğiniz üzere, 4.5G ihalesi hazırlık sürecinde Sayın Cumhurbaşkanımız elektronik haberleşme sektörünün geleceğine ilişkin bir vizyon çizmiştir. Bu vizyonun odağında kritik öneme sahip haberleşme sektöründe kullanılan donanım ve yazılım gibi yüksek katma değerli ürünlerin yerli ve milli imkanlar ile karşılanması yer almaktadır. Bunun bir yansıması olarak, 4.5G yetkilendirilmesi ile işletmecilere yerlilikle ilgili önemli yükümlülükler getirildi. Bu yükümlüklerin yerine getirilmesini hem BTK hem de Bakanlığımız yakından takip etmektedir.” şeklinde konuştu.