DevOps Tüm Yönleriyle BTK’da Konuşuldu

Kamu Bilişim Derneği tarafından düzenlenen Bilişim Yönetiminde Yeni Kültür: DevOps Konferansı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi.

Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, teknolojinin geldiği noktada ve yapılması gerekenler hakkında konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan, DevOps'un yepyeni bir kültür olduğuna değindi. Yazılım alanında yaşanan sorunların, firmaları ve teknoloji geliştirenleri, zaman içinde başka alternatifler aramaya ittiğini anlatan Sayan, "DevOps akımı da bu sorunları çözmek için ortaya çıktı desek hata olmaz. DevOps, yazılımın geliştirilmesinden sorumlu takım (Dev) ile yazılımın işletmesinden sorumlu takım (Ops) arasındaki iş birliğini arttırma amaçlı ortaya çıkan akım" tanımlamasında bulundu.

Projenin fikir aşamasından ürüne dönüşme aşamasına kadar ekiplerin beraber çalışmalarının önemli olduğuna işaret eden Sayan, DevOps ile çalışanların çok daha başarılı olduklarının, dünya çapında yapılan araştırmalarla ortaya konulduğunu dile getirdi. Türkiye olarak bilgi ve iletişim teknolojilerinde dünyayla rekabet eder hale gelindiğini ifade eden Sayan, eskiden sadece pazar olan Türkiye’nin artık ürün üreten ve satan duruma geldiğini aktardı. Klasik yöntemlerin artık geride kaldığına değinen Sayan, yazılım geliştirme teknolojilerinin, işi bambaşka boyutlara götürdüğünü ifade ederek, bilgi işlem dairelerinin günümüzde hizmetin sunulmasında en kritik daire haline geldiğini bildirdi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Kendi Kanatlarıyla Yükselmeyenler Yere Çakılmaya Mahkûmdur

Yazılım alanında yerli ve milli ürünlerle ilerlemenin önemine değinen Sayan, dünyadaki gelişmelerin herkesin gözü önünde yaşandığını, dev şirketlerin, pastadan hiç kimseye değil pay, küçük bir lokma dahi vermemek için mücadele ettiğini kaydetti. Sayan, ABD ile Çin arasında teknoloji alanındaki rekabetin, dünyanın 3-5 yıl öncesinden farklı yöne gittiğini gösterdiğini ifade ederek, savaşların artık teknoloji ve siber dünyada meydana geldiğini bildirdi.

Huawei ve ABD arasında yaşanan gerilimi örnek gösteren Sayan, şirketin kendi işletim sistemi kurduğunu ve bunlar üzerinde çalışmalarına devam edeceğini duyurduğunu anımsattı.

Sayan, kendi kanatları ile yükselmeyen herkesin, en sonunda yere çakılmaya mahkûm olduğunun altını çizerek, dünyanın içinde bulunduğu durumun bunu en iyi şekilde gösterdiğini söyledi. "Milli Teknoloji Hamlesi"ne de değinen Sayan, "Milli teknolojilerin yükselmesi noktasında bize düşen üretimimizi artırmak, milli teknoloji hamlesinde yerimizi almak olacaktır" dedi. Sayan, önemli olan istikrarlı bir şekilde ilerlemek olduğunu vurgulayarak, "Günü kurtaracak çözümler bulmak yerine teknolojiye yön veren bir ülke olma hedefimizi asla unutmayacağız" değerlendirmesinde bulundu.