ITU Tam Yetkili Temsilciler Konferansı Dubai’de Gerçekleştiriliyor

Ülkemizin kurucu üyeleri arasında yer aldığı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) en üst düzey ve en yetkili konferansı olan Tam Yetkili Temsilciler Konferansı (Plenipotentiary Conference - PP)  29 Ekim-16 Kasım 2018 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde gerçekleştiriliyor.

 

Ülkemiz PP-18’de, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit TURHAN riyasetinde, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih SAYAN, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah KARAGÖZOĞLU, BTK Kurul Üyeleri ile BTK ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra sektör temsilcilerinin de yer aldığı üst seviyeli bir heyetle temsil ediliyor. Ülkemizin Abu Dabi Büyükelçisi Can Dizdar ve Dubai Başkonsolosu İlker Kılıç’ın da heyetimizde yer alıyor.

 

Tam Yetkili Temsilciler Konferansında Birliğin gelecek 4 yıla ilişkin temel politikaları ile stratejik ve mali planı kabul edilirken, geçtiğimiz 4 yılda Birlik faaliyetlerinde kaydedilen gelişmeler gözden geçiriliyor. ITU’nun Kuruluş Yasası ve Tüzüğü (Constitution & Convention) için üye ülkeler tarafından teklif edilen değişikliklerin değerlendirildiği  Konferansta alınan kararlar Üye Ülkeler açısından bağlayıcılık taşıyor.

 

PP-18 sırasında gerçekleştirilen seçimler ile gelecek 4 yıl boyunca görev yapacak olan ITU Genel Sekreteri, Genel Sekreter Yardımcısı, Büro Direktörleri, Radyo Düzenlemeleri Kurulu üyeleri ile ITU Konseyi’nde yer alacak ülkeler belirleniyor.

 

ITU üyesi ülkelerin %25’ini oluşturan 48 üyeden oluşan Konsey’de ülkemiz Batı Avrupa Bölgesi’ni temsil eden 8 üye arasında yer alıyor. Kuruluşundan bugüne ITU üyesi olan ülkemiz, ilk olarak 2002 yılında Marakeş’te yapılan Tam Yetkili Temsilciler Konferansı’nda Avrupa Bölgesinden (B Bölgesi) ITU Konsey üyesi olarak seçilmiş olup, 2006, 2010 ve 2014 yıllarında yapılan Tam Yetkili Temsilciler Konferanslarında da Konsey üyeliğine seçilerek 4 dönemdir ITU’nun yönetiminde söz sahibi olmayı sürdürüyor. Ülkemizin PP-18’de gerçekleştirilecek olan seçimlerde 2018-2022 dönemi için yeniden Konsey üyesi olmak üzere adaylığı da bulunuyor.

 

PP-18 sırasında ITU Konsey adaylığımıza yönelik çalışmalar kapsamında pek çok ülke ile üst seviyeli ikili temaslar gerçekleştirildi. Bu kapsamda ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Çin Halk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, İran, Azerbaycan, Makedonya, Uganda, Burkina Faso, Lesotho, Fildişi Sahili, Sierra Leone ve Senegal’in de aralarında bulunduğu pek çok ülke heyet başkanları ve heyetler seviyesinde görüşmelerde bulunuldu.

 

Ayrıca, PP-18 sırasında, üst seviyeli temsilcilerin politika konuşmalarını yapabilmeleri için ilk hafta içinde ayrılan "policy statement - politika konuşması" zamanları kapsamında 31 Ekim 2018 günü Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih SAYAN tarafından ülkemiz adına bir konuşma gerçekleştirildi. Bakan Yardımcısı Dr. Sayan konuşmasında, ülkemizin ITU faaliyetlerine verdiği öneme ve ülkemizin bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki önemli çalışmalarına değinerek, Türkiye’nin 2018-2022 döneminde yeniden ITU Konseyinde yer alarak Birliğe etkin şekilde katkıda bulunma arzusunda olduğunu dile getirdi.

 

Ülkemizin adaylığının duyurulması ve destek talep edilmesi amacıyla 1 Kasım 2018 tarihinde Genel Kurul görüşmeleri sırasında ülkemiz tarafından katılımcılar için bir kahve molasına ev sahipliği yapıldı.