Yeni Uydu Teknolojilerinin Yükselişi Konuşuldu

Satcom Vizyon 2018’de uydu teknolojilerinin gelişimi konuşuldu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, sektör temsilcileri ve yabancı misafirler katıldı.

Bakan Turhan: Nihai Hedefimiz Yerli ve Milli Teknoloji ile Uydu Üretebilmek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan programın açılışında konuştu. Turhan, uydu teknolojilerinin karmaşık unsurların bir araya gelmesinden temayüz eden oldukça girift teknoloji olmasına rağmen zaman içinde pek çok devletin iştigal ettiği bir rekabet alanına dönüştüğünü vurguladı. Türkiye’nin küresel uydu hizmetlerinin aktörleri arasına girme adına önemli adımlar attığına dikkat çeken Turhan, “"Türksat 5B uydusuyla özellikle Ka-band kapasitesi, mevcut kapasitenin 15 katına çıkacak. Türksat 5B haberleşme uydusu üzerinde planlanan Ka-band kapasitesiyle özellikle ticari gemiler ile hava yolları pazarına odaklanacağız” dedi.

Sektöre sunulan uydu kapasite arzının arttığını, yakın gelecekte teknolojik gelişmelerin, uydu kapasitesi talebini yükselteceğini dile getiren Turhan, “Türkiye'nin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak projenin 2020'de tamamlanmasını planlıyoruz. Her hal ve şartta nihai hedefimiz, Türkiye'yi, yerli ve milli teknolojiyle uydu üretebilen, uydu fırlatabilen ve dünya uydu pazarından yüksek pay alabilen ülkeler arasına katılabilmektir. Bunları yakın dönem içinde gerçekleştireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Güçlü Türkiye Yolunda Uydu Sektörüne Yenilerini Ekleyeceğiz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da son 16 yıldır yaşanan gelişmeler dikkat çekti. Uydu teknolojilerinin, ileri bir teknoloji olmasının yanı sıra yüksek bir risk taşıdığını kaydeden Sayan, “Uydu teknolojisi, iletişim, navigasyon ve dünyanın gözlenmesi alanında çok önemli katkılar sağlamakta. Uydu teknolojileri ülkelere dünya genelinde siyasi, stratejik, askeri, teknolojik ve ekonomik alanlarda önemli avantajlar sağlamaktadır. İşte tam da bu nedenle ülkemiz bu katkılardan tam olarak yararlanabilmek için uydu sektöründe kapasitesini ve rekabet gücünü arttırmaya yönelik projelerini sürdürmektedir. Güçlü Türkiye yolunda attığımız büyük adımlara uydu sektöründe de yenilerini ekleme gayreti içindeyiz” dedi.

Milli Yer İstasyonu Geliştirmesi Projesi (MİYEG) tamamlandığında ülkemizin, yer istasyonundan uyduya kadar bir uydu sisteminin tüm unsurlarını gerçekleştirebilecek seviyeye ulaşacağının altını çizen Sayan”Tasarımı, testleri, entegrasyonu yüzde 100 yerli ve pek çok alt bileşeni yurt içi imkânlarla Kahramankazan’daki tesislerde üretilen Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 2021’de faaliyete geçmeye hazır hale gelecek. 5A ve 5B uydularımız dünya üzerindeki daha geniş bir alanda uydu yayını yapma imkânını bize sağlayacak. TÜRKSAT 5A’yı inşallah 2020 yılında, TÜRKSAT 5B’yi de 2021 yılında uzaya fırlatmayı hedefliyoruz. Dünyadaki uydu teknolojileri alanındaki değişimler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin de küresel çaptaki bu gelişmeler içerisinde mutlaka yer alması gerektiğine dikkat çekmek istiyorum. Bunun tek bir yolu var. Hizmet ve çalışma alanlarımızın sınırlarını genişletmek. İşte bu yüzden en büyük hedeflerimizden biri TÜRKSAT’ı dünya çapında ilk 10 işletmeciden biri haline getirmektir” bilgilerini paylaştı.

Başkan Karagözoğlu: BTK Olarak Elimizi Taşın Altına Koymaktan Çekinmiyoruz

Programın açılışında konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise uydu teknolojilerinin günümüzde gelişen dünyanın olmazsa olmaz bir hizmeti olduğunu dile getirerek konuşmasına başladı.

Bu alanda yapılan çalışmalara değinen Karagözoğlu, “BTK olarak ülkemizde uydu haberleşme sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması, işletmecilerce yerli Ar-Ge ve hizmetlerin gerçekleştirilmesi, pazarlama faaliyetlerinin kolaylaştırılarak hizmetlerini daha geniş kitlelere sunmaları ve kablo ile erişimin mümkün olmadığı bölgelerde yüksek hızlı İnternet bağlantısının daha makul ücretlerle sunulmasının sağlanması, uydu işletmecilerine adil bir rekabet ortamı sağlanması ve abonelerin kaliteli hizmeti uygun fiyatlarla almasının sağlanması amaçlarıyla 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanununa Ekli Telsiz Ücret Tarifesi’nde yer alan bazı uydu telsiz ruhsatname ve kullanım ücretlerini kaldırdık ve işletmeciler üzerindeki mali yükümlülükleri mümkün olan en asgari seviyeye indirdik” bilgisini paylaştı.

BTK ‘nın bir yandan da yetkilendirme düzenlemeleriyle ilgili çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Karagözoğlu, “Bu düzenlemelerimiz çerçevesinde ülkemizde uydular üzerinden verilen hizmetlerden olan Uydu Haberleşme Hizmeti, uydular ve uydu yer istasyonları veya uydu terminalleri aracılığı ile iletişimin sağlanması hizmeti verirken, yetkilendirilmiş işletmeci sayısı son dönemde 32, bu hizmeti kullanan abone sayısı ise 12.295 olmuştur. Yine uydu üzerinden sunulan ve kamuoyunda ödemeli TV yayınlarının iletimi hizmeti olarak bilinen Uydu Platform Hizmetinde de yetkilendirilmiş işletmeci sayısı 12 olurken kullanıcı sayısı 4,5 milyona yaklaşmıştır. Uydular aracılığı ile mobil telefon hizmeti GMPCS konusunda yetkilendirilmiş işletmeci sayısı 11 iken abone sayısı 6.586 olmuştur. Önümüzdeki dönemde de ilgili hizmetlerin daha geniş abone kitlesine erişmesi gibi alanlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği vizyon ve hedefler doğrultusunda olmak üzere, sayın Bakanımızın da yol göstericiliğiyle biz de gerek uydu teknolojileri gerekse altyapısının geliştirilmesi noktasında BTK olarak elimizi taşın altına koymaktan çekinmiyor ve sektörü desteklemek adına mümkün olduğunca çok paydaşa hitap eder şekilde düzenlemeler yapmaya gayret ediyoruz” açıklamalarıyla konuşmasına son verdi.