Yerli ve Milli Ürünlerde Uluslararası İşbirliği Konuşuldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, e-Safe tarafından dijital ortamda düzenlenen “Yerli ve Milli Ürünlerde Uluslararası İşbirliği” konulu programa katıldı.

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, ülkelerin yerli ve milli teknoloji üretmesinin önemine değindi. Son yıllardaki dünya düzenine dikkat çeken Sayan, “Küreselleşme arttıkça rekabet de aynı oranda artıyor. Ve bu rekabet ortamında tüm dünyanın önünde ismimizin parlamasını sağlayacak yegâne şey yerli ve milli üretim olacak” dedi.

2023 hedeflerine ulaşmanın ülkemiz açısından önemini yineleyen Sayan, “Bilhassa geçirdiğimiz pandemi dönemi, bize kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Sağlık söz konusu olunca ithalat, ihracat her şey önemini yitirdi. Küreselleşmek, ürettiğini tüm dünyaya iletmek isteyen dünya devi ülkelerin tek derdi, sınırlarını kapatmak oldu. Bunların hepsi herkes için bir tecrübe oldu. Şimdi yaşananlardan ders alma vakti. Aldığımız bu ders de bundan sonra başımıza gelebilecek olası musibetlerin panzehiri olacak” şeklinde konuştu

Türkiye’nin son yıllarda yakaladığı ivmenin altını çizen Sayan , “Biz hepimiz biliyoruz ki bu yolculukta, hep birlikte daha da güçlenerek büyümek, hepimizi geleceğe dair heyecanlandırıyor. Bugün dünya sahnesinde büyüyen, ilerleyen ve gelişmeye devam eden, yerli milli teknolojilerle adından söz ettiren bir ülke olmakla gurur duyuyoruz. Elbette bu bizim üzerimizde bir rehavete değil daha çok çalışmaya sebep olacak” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan: 5G’ye Dünya Eşzamanlı Olarak Geçmekten Kıvanç Duyuyoruz

Bakan Yardımcısı Sayan konuşmasında, Türkiye’nin 5G alanındaki çalışmalarına da değindi. Sayan, “Bildiğiniz gibi internete bağlı cihaz sayısındaki hızlı artış, makineden makineye uygulamalar, nesnelerin interneti, haberleşme cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliliği gibi konular, 5G ve ötesi teknolojileri ülkelerin gündemine taşıdı. 5G teknolojisi ile bu çeşitlilikteki ihtiyaçların ve taleplerin daha iyi ve eş zamanlı olarak karşılanması amaçlanıyor. İşte eli kulağında olan 5G, bunu sağlamak için hayatımıza girecek. Aralarında ülkemizin de bulunduğu pek çok yerde ilk 5G sinyalleri verildi bile. Denemeler, testler yapılıyor. İşletmeciler teknolojik yeterliliklerine ve iş planlarına son halini veriyor. Cihaz üreticileri birbiri ardına 5G destekli yeni cihazlarının, çiplerinin tanıtımlarını yapıyor. Biz de Ankara’da BTK öncülüğünde oluşturulan 5G Vadisi Açık Test Sahası’nda Türkiye’nin ilk 5G sinyallerini yayımladık. Köklü bir dijital dönüşümü yaşatacak en önemli teknolojilerden birine, dünya ile eşzamanlı olarak geçmekten kıvanç duyuyoruz” dedi.

Bu noktada siber güvenliğin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Sayan, yerli ve milli imkanlarla BTK çatısı altında faaliyet gösteren USOM tarafından tamamen yerli ve milli imkânlarla hayata geçirilen, AVCI, AZAD, KASIRGA adlı yazılımları da hatırlattı.