'KATMA DEĞERLİ SERVİS’ MAĞDURİYETİ SON BULUYOR

30.6.2017

Haberin Videosu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internette gezinirken herhangi bir sayfanın tıklanması veya reklam sayfasının kapatılması gibi işlemler sonucunda istenmeyen hizmetlere abone olunması ve bu hizmetler için faturalara yüksek tutarlar yansıtılmasına "katma değerli servisler"le ilgili onay zorunluluğu getirerek son veriyor.


Son zamanlarda, internette gezinirken herhangi bir sayfanın tıklanması veya reklam sayfasının kapatılması gibi işlemler sonucunda istemedikleri hizmetlere abone yapıldıkları ve bu hizmetler için faturalarına yüksek tutarlar yansıtıldığı yönündeki tüketici şikayetlerini değerlendiren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu alanda önemli bir düzenleme yaptı.


İSTEK DIŞI ABONELİK SON BULACAK


Katma Değerli Servis düzenlemesi ile katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerine abonelik veya tekil içerik satın almada, tüm süreçlerde şeffaflığın sağlanması, abonenin hizmet koşulları ve ücretler konusunda açık şekilde bilgilendirilmesi, satın alma iradesinin ispatlanabilir şekilde verebilmesine imkan sağlandı.


Özellikle internet üzerinden gerçekleşen satın alma işlemlerinde, ilgili reklam/tanıtım sayfasını kapatırken, istek dışı üye yapıldığı yönünde alınan şikayetleri dikkatle inceleyen BTK tarafından, bu tür istek dışı aboneliklerin engellenmesi için işletmecilere yükümlülükler getirildi. İstek dışı abonelik olması durumunda, bu konudaki şikayetlerin, abone olunan işletmeci tarafından çözüme kavuşturulması, üçüncü taraflara yönlendirilmemesi için kurallar belirlendi.


SORUMLU İŞLETMECİ OLACAK, 7/24 ÇÖZÜM HİZMETİ SUNACAK


Düzenlemeyle, hizmetin alınması öncesinde ücret ve hizmet koşulları gibi konularda gerekli bilgilendirmelerin yapılması ve abone tarafından onay verildiğinin ispatlanması hususlarında, sorumluluğun işletmecide olduğu hususuna açıklık getirildi. Belirlenen kurallara uygun olarak gerçekleştirilmeyen aboneliklerde aboneye iade yapılması hüküm altına alındı.


Hazırlanan düzenlemeye göre, Web, Wap, SMS ya da sesli yanıt sistemleri gibi kanallarla yapılan işlemlerde, ücret ve hizmetin kapsamına ilişkin bilgilendirme sonrası belirlenen usullerle aboneden onay alınması sağlanacak.


BTK tarafından düzenleme ile getirilen önemli bir diğer hususa göre, aboneler istediklerinde, hatlarını mobil ödemeye veya katma değerli elektronik haberleşme hizmetlerine kapatabilecekler. Söz konusu işlem için çağrı merkezinin aranması veya işletmeciye yazılı başvuru yapılması yeterli olacak.


ABONELİK İPTALİ ÜCRETSİZ OLACAK


Düzenlemeye göre, katma değerli hizmet aboneliklerine ilişkin iptal talepleri, en geç müteakip yenilenme tarihine kadar yerine getirilecek. Bu hizmetlere ilişkin abonelik işlemlerinde ve tekil içerik satın alınması sürecinde abonelere yapılacak bilgilendirme ve onaya ilişkin işlemler ücretsiz sağlanacak.