Telsiz Sistemleri ve Servis Tanımları

1.Sabit Servisler (FIXED) : Tanımlanan belirli noktalar arasındaki radyokomünikasyondur. (Örnek: Radyolinkler)

2.Mobil Servisler (Mobile Service): Hareketli (mobil) istasyonlar ile sabit veya mobil istasyonlar arasındaki haberleşmedir. 

3. Kara Mobil Servisleri (Land Mobile Service): Bir mobil servisin sabit istasyon ile kara mobil istasyonları arasındaki veya kara mobil istasyonlar arasındaki haberleşmesidir. 

4.Kara Mobil Uydu Servisi (Land Mobile Satellite Service): Karadaki mobil uydu yer istasyonları arasındaki haberleşme servisidir.

5. Yayın (RD-TV) Servisleri (Broadcasting Service): Ses ve Görüntü (Radyo ve Televizyon) transmisyonu amaçlı haberleşme servisleridir.

6.Yayın Amaçlı Uydu Servisleri (Broadcasting Satellite Service): Ses ve Görüntü transmisyonunu uydu istasyonları ile aktarmayı içeren haberleşme servisleridir.

7.Radar Servisleri (Radiodetermination Service): Radar amaçlı radyokomünikasyon servisleridir.

8.Radar Uydu Servisleri (Radiodetermination Satellite Service): Bir veya daha çok uzay (uydu) istasyonu içeren radar servisleridir.

9. Yer Belirleme Servisi (Raiolocation Service): Radar servisleri içinde yer belirleme sistemlerini içeren servislerdir.

10.Meteorolojik Yardımcı Servisler (Meteorological Aids Service): Meteorolojik araştırma (gözlemsel ve tahmin amaçlı) amaçlı servislerdir.

11.Meteorolojik Uydu Servisleri (Meteorological Satellite Service): Meteorolojik araştırma amaçlı uydu sistemleridir.

12. Standart Frekans Ve Zaman Sinyal Servisi (Standard Frequency and Time Signal Service ): Bilimsel,Teknik ve diğer araştırmalardaki telsiz haberleşmelerinde kullanılan standart bir frekansta belirli zamanlarda yapılan haberleşme servisidir.

13.Standart Frekans Ve Zaman Sinyal-Uydu Servisi (Standard Frequency and Time Signal Service ) : Bilimsel,Teknik ve diğer araştırmalardaki telsiz haberleşmelerinde kullanılan ve uydu sistemleri ile yapılan standart bir frekanslardaki belirli zamanlarda yayın yapılan haberleşme servisidir.

14. Uzay Araştırma Servisleri (Space Research Service): Uzaydaki objeleri araştırma amaçlı ve uzay araçları ile ilgili haberleşme servisleridir.

15.Amatör Servisler (Amateur Service): Amatör maksatlı kullanımları içerir.

16. Amatör Uydu Servisleri (Amateur Satellite Sevice): Amatör hizmetli uydu istasyonlarının haberleşmeleridir.

17. Radyo Astoronomi Servisleri (Radio Astoronomy Service): Astoronomi maksatlı haberleşmeleri içerir.

18. Güvenlik Servisleri (Safety Service): İnsan emniyeti ve güvenliği maksatlı kullanılan servislerdir.

19. Özel Servisler (Special Service): Herhangi bir servislerde tanımlanmayan ve genelde özel amaçlı tasarlanan servislerdir.

20. SCADA: SCADA terimi, İngilizcede Supervisory Control And Data Acquisition kelimlerinin baş harflerinden oluşan, Merkezi Yönetim, Denetleme ve Bilgi Toplama sistemidir. SCADA, coğrafik olarak geniş bir alana yayılmış cihazların (trafo,kesici,ayırıcı,pompa,vana vb.), bir merkezden bilgisayar aracılığı ile denetlenmesini, izlenmesini ve bir mantık içerisinde işletilmesini sağlayan sistemlere verilen genel addır. SCADA sistemleri işletmelere, genel giderleri açısından çok büyük tasarruflar sağlamaktadır, son derece hızlı ve verimli merkezi denetim olanakları sunmaktadır.

21. PAGİNG: Bir baz istasyonundan, sabit alıcılara veya hareketli alıcılara, ton, sesli-ton, dokunsal (tactile), optik okuma çıktısı gibi yollarla bilgi transferi sağlayan tek veya çift yönlü radyokomünikasyon sistemidir.

22. TRUNK: Trunk Telsiz Sistemi, bir grup kanalın birçok kullanıcı grubu tarafından paylaşılması esasına dayanır. Kullanıcıya frekans kanal tahsisi sistem tarafından yapılır bu nedenle kullanıcıların kanal seçmeleri söz konusu değildir.

23.COMMUNİTY REPEATER(Ortak Kullanımlı Role): Bu sistem, bir röle cihazının (röle frekansının) birden fazla kullanıcı grubu tarafından ortaklaşa kullanılması şeklinde tanımlanabilir. Bu sistemde, her kullanıcı grubu diğer kullanıcı gruplarınkinden farklı olan bir CTCSS (Continous Ton Control Signalling System-Devamlı Ton Kontrol Sinyalleme Sistemi) ton frekansına sahiptir. Bu CTCSS ton sinyali sayesinde bir grubun haberleşmesi diğer grup tarafından dinlenmez.

24. GPS: İngilizce, Global Positioning System kelimelerinin kısaltmasıdır. Küresel Yön bulma Sitemi olarak tanımlanır. GPS Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilmiş ve işletilmiş olup, uydu bazlı küresel yön bulma sistemidir. Temel olarak sadece askeri savunma kapasitelerini genişletmek için düşünülmüştür, daha sonraları GPS yetenekleri bir çok sivil uygulamalar için son derece yüksek doğrulukla zaman ve yer bilgisi sağlama yönünde genişlemiştir. Basitçe tanımlamak gerekirse, ekvatora eğimi yaklaşık 55o olan 24 uydu altı yörünge yolunda her gün iki defa dünyayı dolaşır. Bu uydular takımı, devamlı olarak, yüksek frekanslarda kodlanmış yön ve zaman bilgisi gönderir. GPS alıcıları, bu uyduları net olarak görecek şekilde yerleştirilmiş antenleri ile bu sinyalleri alır ve yer koordinatlarında pozisyon (yer) belirler.

25. DGPS: İngilizce, Differential Global Positioning System kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu sistem, yüksek performanslı bir GPS'in bilinen bir noktaya yerleştirilmesi ile çalışır. GPS kendi posizyonunu tam olarak bildiği için uydu sinyallerindeki hataları belirleyebilir. Bunu her bir uydudan alınan sinyali kullanarak uyduya olan mesafeyi ölçer. Ölçülen bu mesafeyi GPS'in kendi bilinen pozisyonu kullanılarak hesaplanan gerçek mesafeyle karşılaştırır. Ölçülen ve hesaplanan mesafeler arasındaki fark toplam hatayı verir. İzlenen her bir uydu için hata verileri bir düzeltme mesajına dönüştürülerek tüm GPS kullanıcılara gönderilir. Bu diferansiyel hesaplamalar GPS hesaplamalarına uygulanır ve böylece uydu sinyal hatalarının bir çoğu yok edilir ve doğruluk oranı yükseltilir.

26.GSM: GSM sözcüğü, Türkçe anlamı "Küresel Mobil İletişim Sistemi" anlamına gelen İngilizce, Global System For Mobile Communications tanımlamasının baş harflerinden oluşmuştur. Çoklama işlemleri için TDMA (Time Division Multiple Access ) teknikleri ve 900 MHz civarında bir transmisyon bandı kullanan tamamen sayısal hücresel şebekedir.

27. RadioLAN: RadioLAN, kişisel bilgisayarlar, diz üstü bilgisayarlar, çalışma ağları, sunucular, yazıcılar ve diğer şebeke bağlantılı ekipmanları arasında esnek yerel haberleşme sağlamak üzere dizayn edilmiş telsiz yerel alan şebekesidir. Genel olarak 5,2-5,3 GHz frekans civarında çalışırlar.

28. HiperLAN: HiperLAN genel olarak Avrupa ülkelerinde kullanılan telsiz yerel alan şebeke (WLAN) haberleşme standartlarının bir kümesidir. HiperLAN/1 ve HiperLAN/2 olmak üzere 2 çeşidi vardır. Her ikisi de Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü tarafından kabul edilmiştir. HiperLAN/1 radyo frekans (RF) spektrumunun 5 GHz bölgesinde 20 Mbps'a kadar haberleşme imkanı sağlar. HiperLAN/2 aynı frekans bölgesinde 54 Mbps'a kadar haberleşme imkanı sağlar. Ayrıca HiperLAN/2 sistemleri 3G teknolojisi ile de uyumludur.

29. Ses Yayını: Daha çok küçük yerleşim yerlerinde resmi kamu kurum ve kuruluşlarınca halka bilgi verme , duyuru yapma vb. amaçlarla yapılan telsiz tek yönlü haberleşme sistemleridir.