Siber Kalkan 2019 Başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin desteğiyle düzenlenen Uluslararası Siber Güvenlik Tatbikatı “Siber Kalkan 2019” başladı.

Bu yıl ilk defa; teknik altyapı, soruların hazırlanması, yazılımlar ve değerlendirmelerin BTK tarafından hazırlandığı Siber Güvenlik Tatbikatı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 17 farklı ülkeden, 19 takımda bulunan yaklaşık 90 yarışmacının katılımıyla başladı. Etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcıları Dr. Ömer Fatih Sayan, Selim Dursun ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun yanı sıra çok sayıda misafir katıldı.

Açılışta konuşan Bakan Turhan, insanların, bilgi ve iletişim teknolojileriyle daha önce hiç olmadığı kadar iç içe olduğu bir dönemde olduklarını vurgulayarak, "Günden güne gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bilgi ve iletişim teknolojileri hayal dahi edemediğimiz bir hızda, kalite ve verimliliği katlayarak ilerliyor. Geniş bant abone sayımız 75,3 milyona ulaşmış durumda. Bir başka deyişle geniş bant penetrasyon oranımız yüzde 92 civarındadır. Mobil geniş bant internet abone yoğunluğumuz ise yüzde 75 seviyesindedir. 82 milyon nüfusa sahip ülkemizde yaklaşık 45 milyon e-devlet kullanıcısına ulaşmış durumdayız. E-devlet üzerinden 636 kurumun 5 binin üzerinde hizmetini sunuyoruz. Öte yandan, önümüzdeki yılların en önemli gündem maddesi olan 5G ve fiber altyapılara yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz" bilgisini verdi.

Türkiye'de 2010 yılından itibaren verilmeye başlanan fiber geniş bant hizmetinde son yıllardaki yıllık büyüme ortalamasının yüzde 20 düzeylerinde gerçekleştiğini ifade eden Turhan, "Bugün itibarıyla 3,1 milyon fiber aboneye sahibiz. Abone sayılarındaki bu gelişmeye uygun olarak altyapıda aynı şekilde gelişim göstermiştir. Bu kapsamda, 2015 yılı ilk yarısında 9 milyon olan erişilen hane sayısı, bugün itibarıyla 14 milyonu aşmış ve son 4 yılda yüzde 55 dolayında bir artış olmuştur. Ayrıca bu dönemdeki fiber altyapı uzunluğumuz da yüzde 40 artarak 371 bin kilometreyi geçmiştir. Önümüzdeki dönemde, fiber altyapıların kurulumlarının daha da hızlanması ve kolaylaşması için ilgili paydaşlarla teknik ve hukuki çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.

Bakan Turhan: Siber Tehdit Karşısında Yerimizi Aldık

Turhan, siber saldırganların, siber uzayda günden güne daha karmaşık, etki seviyesi artan, küresel ölçekli faaliyetler yürüttüğünü kaydederek şöyle konuştu: "Bu durum bireylerin, kurumların, hatta aynı anda birden fazla ülkenin etkilenmesine neden oluyor. Bu bakımdan siber güvenlik konusunun ciddiye alınması gerekiyor. Aynı zamanda siber güvenlikte oluşabilecek bir güvenlik zaafını saldırganların gözüyle görmeye çalışıp, önceden tedbir almak çok büyük önem taşıyor. Biz, bu tehdit karşısında yerimizi almış ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Organizasyonumuzu oluşturmuş bulunuyoruz. Siber güvenliğin artırılması hususunda; Mayıs 2013'te Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz yani USOM'u kurduk, siber olaylara müdahale ekiplerini oluşturduk. Her geçen gün yeni ekiplerin kurulması ile de güçleniyoruz. USOM koordinasyonunda yaklaşık bin 300 kurum ve kuruluşta siber olaylara müdahale ekiplerimizi kurmuş durumdayız. Bu ekipler 7-24 prensibiyle çalışarak, kritik sistemlerimizi takip ediyor ve siber olaylara karşı müdahale ve koordinasyon faaliyetini yürütüyor. Bugün itibarıyla bin 300 kurum ve kuruluştan 3 bin 774 siber güvenlik uzmanı ile siber güvenlik bildirimlerini, tehdit ve saldırı bilgilerini anlık olarak paylaşan bir yapıyı oluşturmuş durumdayız.

Turhan, Uluslararası Siber Kalkan 2019 Tatbikatı'nı; olay müdahale kabiliyetlerinin ve hazırlık seviyelerinin artırılması, siber risklerin ve etkilerinin ortak anlayışla ele alınması ve siber tehditlerin azaltılması adına tüm katılımcıların yararlanacağı önemli bir etkinlik olarak gördüğünü sözlerine ekledi.

Bakan Yardımcısı Sayan: 2019'da USOM'a 136 Binden Fazla Saldırı Raporlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da hızla ilerleyen teknolojinin fırsatları ve tehlikelerine dikkat çekti. Sayan, "Siber saldırılar dünyanın her yerinde sürekli artıyor. Ülke olarak bu saldırılardan ve ortaya çıkardıkları hasarlardan korunmak için işe koyulduk" dedi.

Teknolojinin sadece bilimsel ve ekonomik açıdan değil, sosyal, hukuk, etik, siyaset ve küresel dengeler açısından da yönlendirici bir güç olduğunu vurgulayan Sayan, "Hızla ilerleyen teknoloji yeni fırsatlar getirirken, beklenmedik tehlikelere de sebep olabiliyor. Siber saldırılar dünyanın her yerinde sürekli artıyor. Ülke olarak bu saldırılardan ve ortaya çıkardıkları hasarlardan korunmak için işe koyulduk. Çağa, sektörün ve hayatın gerçeklerine uygun bir şekilde ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik faaliyetlerimize Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) bünyesinde devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Sayan, elektronik haberleşme işletmecileri tarafından USOM'a raporlanan siber saldırı sayısının 2016'da 8 bin 625, 2017'de 99 bin 600 ve geçen yıl 72 bin 975 olduğunu, bu yıl da 136 bin 411 olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.

USOM ekiplerinin siber güvenlik organizasyonunun en önemli parçası olarak olay öncesi ve sonrasında tehdit ve saldırılara yönelik paydaşlarıyla etkin çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Sayan, "Burada yapılan uluslararası tatbikatta yer alan birçok senaryoyu ve uygulamayı günlük olarak paydaşlarımızla tecrübe ediyoruz. Spesifik saldırı türlerini gerçekleşmeden önce gece saatlerinde ve hafta sonlarında test, simülasyon ve tatbikatlarla gerçek sistemler üzerinde hayata geçiriyoruz" dedi.

Tehditlerin farkında olduklarını ve alınan tedbirlerle saldırılar daha gerçekleşmeden hazır hale gelmeyi amaçladıklarını belirten Sayan, bu çalışmalarda Türkiye'nin yerli ve milli yazılım hassasiyetine önem verdiklerini dile getirdi. Siber güvenlik eğitimleri, yarışmalar ve tatbikatlar gibi etkinliklerle insan kaynağı kapasitesini nitelik ve nicelik olarak artırmaya devam ettiklerini söyleyen Sayan, bugünkü etkinliğin de uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Yardımcısı Sayan, tatbikatta iç kaynaklarla geliştirilen altyapının kullanılacağına dikkati çekti ve ekledi: "Farklı konularda senaryoların yer aldığı tatbikat süresince siber saldırılar aralıksız devam ederken, zararlı yazılım analisti, sızma testi uzmanı, ağ güvenliği uzmanı, endüstriyel kontrol sistemi güvenlik uzmanı gibi siber güvenliğin farklı konularında uzman kişilerden oluşacak takımlar, sistemlerdeki ve uygulamalardaki zafiyetlerle zararlı yazılımları bulmaya çalışacaklar."

Başkan Karagözoğlu: Uluslararası Çalışmaların Yakından Takipçisiyiz

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise siber güvenliğin sağlanmasının yalnızca teknolojinin yoğun olduğu alanlardaki tehditlerle baş etmek için bir zorunluluk olmaktan çıktığını belirterek, "Siber güvenlik zaafları, sosyal ve ekonomik yaşamda yol açtığı riskler nedeniyle ulusların refahını ve güvenliğini etkileyen önemli faktörlerden biri haline geldi" dedi.

Bu tehlikelerle baş etmek için iş birliği yapılması gerektiğini vurgulayan Karagözoğlu, BTK'nın uluslararası kuruluşların çalışmalarını takip ettiğini ve bunlara katkı sağladığını söyledi.

Uluslararası siber güvenlik tatbikatlarına da katıldıklarını ifade eden Karagözoğlu, "Bugünkü tatbikatta USOM bünyesinde geliştirilen teknik altyapımız ve senaryolarımızla katılımcılara bir yandan uygulamalı siber güvenlik tecrübesi yaşatırken, bir yandan da olası siber saldırılarda atılması gereken adımlar konusunda bilgi paylaşımında bulunmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından Bakan Turhan tarafından Siber Kalkan 2019 başlatıldı. Kazananlar 20 Aralık 2019’da düzenlenen ödül töreninde belli olacak.


Fotoğraflar