Xiaomi, Türkiye'deki fabrikasında üretime başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, "Sadece üretim alanında değil, Ar-Ge alanında da Xiaomi'nin ülkemize yatırım yapmasını bekliyoruz" dedi.

Teknoloji şirketi Xiaomi ve partneri Salcomp'un, yıllık 5 milyon adet akıllı telefon üretim kapasitesine sahip İstanbul Avcılar'daki fabrikasının açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı  Bakan Yardımcısı Sayan, törende yaptığı konuşmada, Xiaomi'nin Türkiye'deki girişiminin çok değerli olduğunu ifade etti.

Sayan, "Bu tesiste yıllık 5 milyon mobil telefon üretimine şahit olmakla birlikte aynı zamanda 2 bin kişiye istihdam sağlanacak olmasından da mutluluk duyacağız. 2010 yılında kurulmasına rağmen bugün bilişim teknolojisinde bir dünya markası haline gelen Xiaomi'yi ülkemiz için anlamlı olan bu yatırımı için gönülden tebrik ediyoruz. Sadece üretim alanında değil, Ar-Ge alanında da Xiaomi'nin ülkemize yatırım yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Pandemi ile birlikte çok uluslu şirketlerin üretimde tek bir tedarikçiye bağlı kalmanın dezavantajlarını yaşadığını ifade eden Sayan, şöyle devam etti:

Bakan Yardımcısı Sayan: Üretim Konusunda Dünya Coğrafyasında Dengeli Bir Dağılım Olabilecek

"Bu nedenle küresel ekonomide çok uluslu firmalar artık yeni ve alternatif üretim lokasyonlarına doğru yöneliyor. Özellikle üretim konusunda dünya coğrafyasında dengeli bir dağılım olabileceğini öngörebiliyoruz. Bu fırsatları iyi değerlendirmek gerekiyor. Ülkemiz, teknoloji alanında çok uluslu büyük şirketler için gerek coğrafi konumu gerekse nitelikli ve genç iş gücü açısından önemli bir cazibe merkezi. Ülkemiz mevzuat altyapısı; elektronik haberleşme cihazlarının geliştirilmesi, üretilmesi ve piyasaya arzı aşamasında teknoloji firmalarına kolaylıklar sağlıyor."

Başkan Karagözoğlu: Xiaomi'nin Ar-Ge Faaliyetlerini de Ülkemize Taşıyabileceğine İnanıyorum

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün, Türkiye'de uluslararası yatırımlar bakımından en çekici yatırım alanları arasında yer aldığını söyledi.

Karagözoğlu, salgına rağmen bilgi ve iletişim sektörünün büyümeye devam ettiğini aktararak, "Xiaomi'nin de bu anlamda Türkiye'de üretim tercihinde bulunması ve yatırım yapması çok sevindirici. İstihdama sağlayacağı katkıyı da önemsiyoruz. Mobil telefon kullanımında Avrupa'da en ön sıralarda yer alan Türkiye'ye yatırım yapmasından dolayı Xiaomi'ya teşekkürlerimizi sunuyor, diğer uluslararası şirketleri de Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyoruz. Xiaomi'nin ilerleyen dönemde üretim tesislerinin yanında Ar-Ge faaliyetlerini de ülkemize taşıyabileceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.