Bakan Yardımcısı Sayan: Salgın Sürecinde İnternet Kullanımı Arttı

Kamu Bilişim Zirvesi yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle dijital ortamda yapıldı.

Kamu Bilişim Zirvesi teknoloji dünyasını bu kez dijital ortamda bir araya getirdi. Koronavirüs nedeniyle online düzenlenen programa, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu katıldı.

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan konuşmasında salgının görüldüğü ilk günlerden itibaren elektronik haberleşme ve posta sektörleri için birçok tedbiri hayata geçirdiklerinden bahsetti. Salgın sürecinde internet kullanımının arttığına dikkat çeken Sayan, "Son üç aylık dönemin verileri karşılaştırıldığında, sabit genişbant kullanımı geçen döneme göre yaklaşık yüzde 20 artış gösterirken, mobil veri kullanımı ise yüzde 5,7 arttı. Aldığımız tedbirler ve anlık izlemelerimizle bu süreçte herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemiş olmasından memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Sayan, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Ekibi'nin (USOM), bu süreçte yoğun çalışmalar yürüttüğünü dile getirerek, SOME İletişim Platformu üzerinden Kovid-19 ile alakalı tehdit istihbarat raporunun yayınlandığını, 42 zararlı yazılım incelemesiyle 569 zararlı yazılım bilgisinin paylaşıldığını söyledi. Bu süreçte 146 sahte konferans uygulaması tespit edilerek, gerekli işlemlerin yapıldığını aktaran Sayan, "Uzaktan yönetim servisleri taranarak 7 bin 816 zafiyet tespit edildi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlara gerekli uyarılar yapıldı. Kovid-19 ile alakalı 482 zararlı dropper ve komuta kontrol merkezi engellendi. Yapay zeka kullanılarak Kovid-19 ile alakalı alan adlarına yönelik taramalar da yapılmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sayan, alınan birçok önlemle işletmecilere ve halka kesintisiz hizmet sunmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Dijital dönüşümün sunduğu imkanları aktif kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

Başkan Karagözoğlu: Sanal Ortam Pandemi Sürecinde Daha Çok Önem Kazandı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da Kovid-19 sürecinde yaptıkları çalışmalara değindi ve bu süreçte teknoloji yarışında ülkeyi öne çıkaracak faaliyetlerin öneminin altını çizdi. Sanal ortamın bu dönemde daha fazla önem kazandığına vurgu yapan Karagözoğlu, “Hepimizin bildiği gibi sanal olarak sunulan eğitim öğretim programları da bu süreçte öğrenciler için kaçınılmaz oldu. Eğitim sisteminin bir süre daha örgün olarak devam edilemeyeceği düşünüldüğünden birçok üniversite ve okul dönemin geri kalanını çevrimiçi öğrenimle sürdürme kararı aldı. Kurumumuz BTK Akademi bünyesinde yazılım alanında gençlere yönelik çalışmalar yaptı ve sürecin verimli geçirilmesi adına öğrencileri bu hizmeti kullanmaya yönlendirdi. Tüm çocukların evden öğrenmeyi sürdürmesi ve ihtiyaç duydukları imkânların sağlanması için diğer ülkeler gibi ülkemizde de altyapı güçlendirme çalışmaları yapılmaya devam ediyor. Kurumumuzun da işletmecilerle koordinasyon sağlamasıyla ücretsiz ilave internet kampanyaları düzenlenerek bu süreçte oluşabilecek etkiler minimuma indirildi. Eğitim sistemi sadece öğrencileri değil içerik sağlayan öğretmenleri ve organizasyonu sağlayan yöneticileri de değiştirdi, değişen öğretim tekniklerine uyum sağlamaya yönlendirdi. Eğitim sisteminde bu dönüşüme ayak uydurabilen ülkelerin ve okulların bundan sonraki süreçte bir adım önde olacağı unutulmamalı” diye konuştu.