Genel Havacılık Hangarı Ankara’da Açıldı

Vizyon Havacılık’a ait Genel Havacılık Hangarı Ankara Esenboğa Havalimanında açıldı.

Vizyon Havacılık tarafından sivil havacılık sektörüne kazandırılan Genel Havacılık Hangarı’nın açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Vizyon Havacılık Genel Müdürü Ferhat Yenibertiz ve sivil havacılık sektöründen temsilciler katıldı.

Açılışta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, dünyada havacılık sektörü tek haneli rakamlarla büyürken, Türk sivil havacılığının son on beş yıldır istikrarlı bir biçimde çift haneli rakamlarla büyümekte olduğunu vurguladı. Havalimanlarının, yolcu sayısı ve uçak trafiği bakımından rekora koştuğunu ifade eden Sayan, “Avrupa’nın yolcu sayısını en fazla artıran ilk beş havalimanı içinde dört tanesinin bizim havalimanlarımızın olması, Avrupa havacılığının büyüme rakamlarına en fazla katkı veren ülke olduğumuzu göstermesi bakımından gurur verici bir gelişmedir. Ülkemizde, 12 havayolu, 44 Hava Taksi ve 82 Genel Havacılık işletmesi faaliyet göstermekte olup, bu işletmelere pilot yetiştiren 22 uçuş okulu yıllık yaklaşık 500 öğrenci kapasitesiyle faaliyetlerine devam etmektedir. Havacılık sektöründe gerçekleşen iş hacmi ve gerçekleşmesi öngörülen büyümeye paralel olarak bu tip yatırımların önemi daha da artmaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki Amatör ve Genel Havacılık faaliyetleri başta olmak üzere Hava Taksi ve Uçuş Okullarının ülkemizdeki havacılık faaliyetlerinin temel taşlarını oluşturduğunu ifade eden Sayan, “Ülkemiz, dünya yolcu sıralamasında 2003 yılında bulunduğu 18. sıradan 11. sıraya ve Avrupa’da ise 7. Sıradan 5. sıraya yükselmiş ve hava ulaştırmasında merkez konumuna gelmiş olup, İstanbul Atatürk Havalimanı yolcu sayısı bakımından Avrupa’da 5. ve Dünyada 14. sıraya yerleşmiştir. Global havacılık sektörü son 15 yılda yaklaşık %6 büyüme gösterirken, Türkiye bu süreçte aynı alanda yaklaşık %16 büyüme göstermiştir” ifadelerini kullandı.

29 Ekim'de açılacak olan 3. Havalimanı ile havacılık alanında yaşanan gelişmelerin katlanarak devam edeceğini vurgulayan Sayan, “Teknolojik ve ekonomik yarışta galip olmanın tek yolunun da yerli ve milli üretimlerle olacağını çok iyi biliyoruz. Biz de bu anlamda yürütülen çalışmaları Bakanlık olarak destekliyor ve teşvik ediyoruz. Sektörün ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak adımları atma konusunda büyük titizlik göstermekteyiz. Özellikle 3. Havalimanı gibi Türkiye’nin dünya ölçeğinde havacılıkta bir merkez olmasını sağlayacak dev bir yatırımı hayata geçirmek suretiyle, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için her türlü irade ve kararlılığı sergilemekteyiz” ifadelerini sözlerine ekledi.

Kırgızıstan ile Türkiye Arasında Anlaşma

Öte yandan sivil havacılık ile ilgili önemli bir adım olarak Kırgızistan ile Türkiye arasında,  sivil havacılık sahasında bir çerçeve anlaşma ile haftalık uçuş sayısına 18 frekans ilave edilmesi, Ankara’dan Bişkek’e uçuşların başlatılması,  ülkemizin yedi turistik şehrinden Kırgızistan’a havayolu bağlantısı kurulmasını içeren anlaşma imzalandı.

İki ülke arasındaki müzakereler sonucunda Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Kırgızistan Ulaştırma ve Yollar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Zhenishbek Nogoıbaev tarafından iki ülke arasındaki hava ulaştırma ve sivil havacılık alanlarındaki mevcut örnek işbirliğinin güçlendirilmesi ve devamını sağlayacak bir çatı anlaşma niteliği taşıyan “İşbirliği Mutabakat Zaptı” imzalandı.